במידה וננשכתם או נשרטתם ע"י בעל חיים שאתם לא מכירים, חשוב מאוד לנקוט במספר צעדים ולטפל בהקדם האפשרי.
הסכנה המרכזית – כלבת:
הסכנה הגדולה ביותר בנשיכה או בשריטה היא הדבקות בכלבת. כלבת (בלועזית: (Rabies היא מחלה קטלנית לבני אדם, המחלה נגרמת ע"י נגיף שמועבר דרך רוק של בעל חיים חולה אל פצע פתוח ולכן אנו חוששים ביותר מנשיכות אך גם שריטות נחשבות בגדר מסוכנות (ייתכן ובעל החיים ליקק את ציפורניו לפני ששרט).
לאחר כניסת הנגיף אל הגוף, יעשה הנגיף את דרכו במעלה מערכת העצבים עד שיגיע למוח, קצב התקדמות הנגיף הוא בערך ס"מ ליום ולכן למיקום הנשיכה או השריטה יש חשיבות גבוהה בקביעת זמן התגובה שיש לנו למתן חיסון. מרגע הגעת הנגיף למוח והתפרצות המחלה, יעברו בממוצע 10 ימים עד שתגרום המחלה למוות של החולה, במהלך ימים אלו בדרך כלל יגלה החולה סימני דמנציה ושינויים התנהגותיים חריגים.
נהוג לחשוב בגלל שם המחלה שהיא מועברת ע"י כלבים ותנים אך למעשה בעלי חיים רבים יכולים להעביר את המחלה לרבות חתולים ומכרסמים.
סכנות נוספות:
ישנן סכנות נוספות בנשיכה או שריטה של בעלי חיים, כגון זיהום מקומי, טטנוס ומחלות זיהומיות אחרות. גם סכנות אלו דורשות התייחסות וטיפול ועל כך נרחיב מיד.
אז מה עושים?
קודם כל חשוב להתרחק מבעל החיים על מנת למנוע תקיפה נוספת. רחצו את הפצע היטב במים וסבון והשתמשו בתכשיר חיטוי שזמין לכם כגון אלכוהול או פולידין. במידה ומדובר בכלב בבעלות של אדם, תוכלו לבקש פנקס חיסונים חתום ע"י וטרינר או את מספר השבב של הכלב ולבדוק מתי חוסן לאחרונה באתר של משרד החקלאות בקישור הבא: מאגר לרישום כלבים – משרד החקלאות.
במידה ומדובר בכלב שאינו מחוסן בשנה האחרונה, בחתול או בחיית בר או שאין באפשרותכם לברר את מועד החיסון האחרון, התייעצו בהקדם עם רופא המשפחה/לשכת הבריאות באזורכם/חדר מיון ופנו לקבלת טיפול רפואי. ייתכן מאוד שתופנו לקבלת חיסון כלבת, חיסון טטנוס וקבלת אנטיביוטיקה. זכרו, טיפול רפואי מהיר ונכון יכול למנוע אסון!
בכל מקרה של נשיכה/שריטה יש ליצור קשר עם רופא המשפחה לקבלת טיפול רפואי בהקדם.
חיסוני הכלבת והוצאת צו הסגר לבעל החיים התוקף יתבצעו דרך לשכות הבריאות של משרד הבריאות, ניתן ליצור קשר בקישור הבא: חיסון נגד כלבת – רשימת לשכות.