אז מה רוצה התולעת?

אחד מהמטרדים הרבים שיש לנו בגידול חיות מחמד בבית, הן תולעי מעיים. תולעי מעיים עלולות לגרום לתחלואה ולאי נוחות ומורידות משמעותית את איכות החיים של בעלי החיים בטיפולנו ולכן חשוב לזהות את התופעה ולטפל בה.

איך נדבקים?

ישנם מגוון של זני תולעים ומגוון דרכים להדבקה, בחלק מן הזנים אפשר להידבק עוד כעוברים ברחם ע"י העברה דרך השלייה ולאחר ההמלטה ע"י מעבר בחלב. דרכים נוספות להדבקה הן אכילת צואה נגועה, ליקוק סביבה נגועה, ליקוק עצמי ובליעת פרעושים המשמשים כנשאים ואף חדירה דרך העור.

סימנים שמעידים על הדבקה:

  • גירוי של פי הטבעת, ליקוק אובססיבי של האזור וגרירת ישבן
  • לעיתים נראה באזור פי הטבעת גרגרים לבנים-צהבהבים דמויי שומשום
  • שלשול, לפעמים דמי
  • ירידה במשקל ללא ירידה בתאבון
  • אצל גורים תיתכן האטה בגדילה
  • ישנם זנים של תולעים שנצמדות לדפנות המעי, ניזונות מדם בעל החיים ועלולות לגרום לאנמיה ואף למוות, בעיקר אצל גורים.

חשוב לציין כי לא תמיד נבחין בכל הסימנים, אך זה לא בהכרח אומר שבעל החיים לא נדבק, לכן ההמלצה היא להקפיד על טיפולים מונעים אחת לתקופה על פי הנחיית הווטרינר המטפל.

מניעה וטיפול:

מניעה תתבצע ע"י מתן טיפול מונע כל ארבעה עד שישה חודשים, הטיפול ניתן באמצעות כדור או בזריקה, חשוב במקביל לתת טיפול מונע נגד פרעושים, על מנת למנוע הדבקה דרך בליעת הפרעושים. מומלץ לעקוב אחרי צואת בעל החיים ולוודא שהיא נראית נקייה מתולעים.

במידה וזיהינו כי בעל החיים נדבק, הטיפול יכלול מנה נוספת לאחר 10 ימים, זאת בכדי להבטיח השמדת תולעים שבזמן הטיפול הראשון טרם בקעו מהביצה. המינון ייקבע ע"י וטרינר לפי משקל בעל החיים.

טיפול באימהות הריוניות או מניקות וטיפול בגורים חיוני גם כן, התייעצו עם וטרינר לגבי טיפול מתאים לאוכלוסיות אלו.

הדבקה בבני אדם:

חלק מזני התולעים אכן מדבקות לבני אדם כאשר אוכלוסייה מועדת במיוחד הן ילדים קטנים שמשחקים עם בעלי חיים או בארגזי חול ואינם שוטפים ידיים.

במקרה זה המניעה הטובה ביותר היא שמירה על היגיינה ושטיפת ידיים וכמובן הדברה של בעלי החיים בסביבתנו.

אם אתם חוששים שנדבקתם בתולעים, פנו לרופא המשפחה שלכם, קיימם טיפולים יעילים גם לבני אדם.