מחלות נפוצות בגורים

החלטתם לאמץ גור חדש למשפחה, מזל טוב!
אז לפני שתצאו ביחד לדרך חדשה, חשוב לשים לב לכמה דברים.

גורים רכים חשופים יותר למחלות מסוימות בגלל שהמערכת החיסונית שלהם באופן טבעי עדיין מתפתחת.

ישנן כמה מחלות נפוצות שכדאי להכיר כדי שנוכל לזהותן בזמן ולטפל בהקדם.

מחלות נפוצות בגורי כלבים:

פרוו:

מחלת הפרוו היא מחלה זיהומית שנגרמת ע"י נגיף CPV וCPV2  , זוהי מחלה קשה מאוד שפוגעת במערכת החיסון ובמערכת העיכול ועלולה לגרום פגיעה מערכתית חמורה ולמוות.

כל כלב שאינו מחוסן ב שלוש מנות של חיסון משושה עלול להידבק במחלה, גורי כלבים רגישים במיוחד ונמצאים בסיכון גבוה לחלות ולא לשרוד את המחלה. המחלה אינה מדבקת לבני אדם.

תסמינים: חולשה ואפטיות, חוסר תאבון וירידה במשקל, הקאות, שלשול מימי, שלשול דמי, חום גבוה.

הדבקה: נעשית לרוב דרך צואה נגועה. נגיף הפרוו הוא נגיף עמיד מאוד ונשאר בסביבה מספר חודשים. הוירוס עלול לעבור דרך מצא נגוע או מאדם שטיפל בכלב נגוע. גם אמהות שלא חוסנו ונדבקו עלולות להעביר את הנגיף לגורים.

כיצד נמנע הדבקה: בראש ובראשונה- יש להימנע ממגע עם בעלי חיים אחרים עד סיום סדרת שלושת החיסונים. בזמן זה יש להימנע מהוצאה מהבית של גור. במקרה של הוצאה מהבית יש לעשות זאת עם רצועה, בהשגחה של מבוגר ולהימנע ממגע עם כלבים וחתולים אחרים כמו גם מההפרשות שלהם (צואה ושתן). יש להקפיד, כמה שניתן, להסתובב עם הגור במקומות שכלבים אחרים לא מסתובבים בהם.

במקרה שיש חשד לכלב נגוע בפרוו יש לנקוט משנה זהירות ע"י בידוד הכלב החולה, שימוש במצא חד פעמי וזריקתו לאחר השימוש, שימוש בכלים חד פעמיים להאכלה ושתייה וזריקתם לאחר השימוש, שימוש בכפפות בזמן מגע עם הכלב, החלפת בגדים ושטיפת ידיים לאחר הטיפול וחיטוי באקונומיקה של כלל המשטחים איתם בא הכלב במגע.

אבחון: המחלה פשוטה יחסית לזיהוי ואבחון יתבסס על סימנים קליניים ובדיקות מעבדה.

טיפול במחלה: המחלה מסכנת חיים ולכן אם עולה החשד שכלבכם חולה יש לגשת לטיפול וטרינרי בהקדם. הטיפול יכלול מתן נוזלים, אנטיביוטיקה ותומכי מערכת עיכול.

מניעת המחלה: מניעה נעשית ע"י מתן חיסון משושה.

כלבלבת:

כלבלבת היא מחלה נגיפית קטלנית שפוגעת במערכת העצבים, מערכת הנשימה ומערכת העיכול. המחלה תוקפת בעיקר גורים בחודשי חייהם הראשונים אך יכולה לתקוף גם כלבים בוגרים. במקרים רבים המחלה גורמת למוות, כלבים שיחלימו עלולים לסבול מנזקים עצביים בלתי הפיכים. המחלה אינה מדבקת לבני אדם. אף על פי השם המבלבל אין קשר בין מחלה זו למחלת הכלבת.

תסמינים: חוסר תאבון וחולשה, חום גבוה מאוד, שלשולים חריפים, הפרשות מהעיניים ומהאף, שיעולים ובהמשך תסמינים עצביים כגון עוויתות, התכווצויות ופרכוסים.

הדבקה: מגע עם הפרשות של כלב חולה.

אבחון: ע"י סימנים קליניים ובדיקות מעבדה.

טיפול במחלה: גם במקרה זה המחלה מסכנת חיים ולכן אם עולה החשד שכלבכם חולה יש לגשת לטיפול וטרינרי בהקדם. הטיפול יכלול נוזלים לוריד, אנטיביוטיקה, תומכי מערכת עיכול ומונעי פירכוסים.

 מניעת המחלה: מניעה נעשית ע"י מתן חיסון משושה.

מחלות נפוצות בגורי חתולים:

חתלתלת:

חתלתלת היא מחלה קשה וקטלנית שנגרמת ע"י נגיף ממשפחת נגיפי הפרוו לכן נקראת גם פרוו של חתולים. המחלה נפוצה אצל גורי חתולים אך גם חתול בוגר שאינו מחוסן יכול להידבק. המחלה תוקפת את מערכת העיכול ואת מערכת החיסון של החתול.

תסמינים: חולשה ואפטיות, חוסר תאבון וירידה במשקל, הקאות, שלשול מימי, שלשול דמי, חום גבוה.

הדבקה: מגע עם הפרשות נגועות, מגע עם סביבת החתול החולה, כמו כן חתולה חולה בהריון עלולה להעביר את המחלה לגוריה. נגיף זה הינו עמיד במיוחד ולכן חשוב לנקוט בכלל אמצעי הזהירות כדי למנוע הדבקה מחתול לחתול.

כיצד נמנע הדבקה: ע"י בידוד החתול החולה, שימוש במצא חד פעמי וזריקתו לאחר השימוש, שימוש בכלים חד פעמיים להאכלה ושתייה וזריקתם לאחר השימוש, שימוש בכפפות בזמן טיפול בחתול ושטיפת ידיים לאחר הטיפול וחיטוי באקונומיקה של כלל המשטחים איתם בא החתול במגע

אבחון: ע"י סימנים קליניים ובדיקות מעבדה.

טיפול במחלה: חתלתלת מצריכה טיפול אינטנסיבי וצמוד הכולל נוזלים לוריד, אנטיביוטיקה ומגני מערכת עיכול.

מניעת המחלה: מניעה נעשית ע"י מתן חיסון מרובע.

הרפס חתולים:

מחלה נפוצה מאוד, גורמת לזיהומים בעיניים ובדרכי הנשימה העליונות ונגרמת ע"י נגיף FHV ממשפחת ההרפס. גורי חתולים רגישים במיוחד למחלה ועלולים לסבול מסיבוכים שלה. בעזרת טיפול נכון ניתן להחלים במהרה ללא נזק. המחלה אינה מדבקת לבני אדם.

תסמינים: הפרשות מוגלתיות מהעיניים ומהאף, עיניים אדמדמות, שיעול והתעטשות, עפעפיים דבוקות מהפרשות, חום, תשישות וחוסר תאבון.

הדבקה: מגע עם הפרשות עיניים פה ואף של חתול חולה, כמו כן אם חולה בהריון עשויה להדביק את גוריה ברחם.

אבחון: לרוב ע"י סימנים קליניים.

טיפול במחלה: נוזלים, תרופה אנטי ויראלית, אנטיביוטיקה לזיהומים משניים, משחת עיניים אנטיביוטית, ניתן להוסיף לטיפול תוסף תזונה ל – ליזין.

מניעת המחלה: מניעה נעשית ע"י מתן חיסון מרובע.

קליצי ווירוס:

הנגיף גורם למחלת נשימה נפוצה, גם במקרה זה גורי חתולים רגישים במיוחד למחלה ועלולים לסבול מסיבוכים נוספים כגון דלקת ריאות. טיפול מתאים ובזמן יוביל להחלמה מלאה.

תסמינים: כיבים בחלל הפה ובלשון, שיעול והתעטשות, הפרשות מהאף ומהעיניים, חום, תשישות, חוסר תאבון וצליעה.

הדבקה: מגע עם הפרשות של חתול חולה.

אבחון: לרוב ע"י סימנים קליניים.

טיפול במחלה: נוזלים, אנטיביוטיקה לזיהומים משניים ותרופות להקלת כאבים וחום.

מניעת המחלה: מניעה נעשית ע"י מתן חיסון מרובע.

אז מה עושים כדי למנוע תחלואה?

  • הגיעו בהקדם לווטרינר לבדיקה כללית ולביצוע חיסוני גורים- למידע נוסף על חיסוני גורים לחצו על הקישור.
  • הימנעו ממגע של הגור עם בעלי חיים אחרים עד לגמר סדרת החיסונים הראשונה.
  • אל תפרידו גור יונק מאמו! בנוסף למפח הנפש הנגרם לגור ולאמו, חלב אם מכיל נוגדנים שמספקים לגור הגנה חיסונית במידה רבה. ההמלצה היא  להשאיר גורים יונקים עם אמם עד גיל 8 שבועות ולחסנם בחיסון הראשון עם הפרדתם מהאם.
  • הימנעו מלהניח את הגור על מצא שבו רבץ בעל חיים אחר (זה כולל את רצפת המרפאה הווטרינרית שלכם).
  • שמרו על היגיינה, דאגו שסביבת הגור נקייה, נגבו בעדינות את פרוותו משאריות צואה ושתן במידת הצורך, והקפידו על החלפת מצא הצרכים שלו (בין אם זה ארגז חול או ערימת עיתונים).

ישנן כמובן שלל מחלות נוספות שעלולות לתקוף גורים רכים, בכל מקרה של תסמיני מחלה ,שינוי בהתנהגות או ספק כלשהו התייעצו עם וטרינר.